در یادداشت قبل گفتیم ما بر اساس وظیفهمان نمیتوانیم نسبت به انتخابات ریاست جمهوری بی تفاوت باشیم، ممکن است کاممان از برخی بیعملیها و تنگناهای اقتصادی تلخ باشد اما قصد خودکشی نداریم! بنابراین انتخابات را رها نمیکنیم!
تلاشمان را بیشتر میکنیم و به تغییر شرایط به نفع مردم و کشور کاملاً امیدواریم. لذا بر اساس وظیفهمان تا انتخابات ریاست جمهوری اینجا در مورد تربیت و آموزش و پرورش مینوسیم و تمام سعیمان را برای پر رنگ کردن مطالبات فرهنگی و تربیتی در این انتخابات خواهیم کرد، البته نه به عنوان یک وظیف صنفی و یا بخشی بلکه مطمئن و معتقد هستیم اگر توجه به تعلیم و تربیت در انتخابات پیش رو پر رنگ باشد نتیجه انتخابات برای کشور ثمرات بسیار بیشتر و بلندمدتتری خواهد داشت إنشاء الله.
گام اول
به همین منظور و در گام اول از عدهای از نخبگان تعلیم و تربیت و افراد صاحب نظر چنین سؤالی را به صورت پیامک پرسیدم:
فرض کنید همین الان رئیسجمهور منتخب ۱۴۰۰ بهتون زنگ زده و اصرار دارد (در ۵ دقیقه مکالمه) که از یک تا ۵ اسم برای تصدی وزارت آموزش و پرورش معرفی کنید! شما فارغ از همه شرایط و لوازم و… بنابر هر دلیلی این سؤال را جواب میدید. گزینههاتون کیا هستند؟ حداقل یک نفر حداکثر ۵ نفر
این سؤال برای نزدیک ۲۰۰ نفر ارسال شد، قصد داشتیم ذهنها را آماده کنیم، شاخصهای مورد نظر برای وزیر را در ذهن افراد پر رنگ کنیم، این ذهنیت که وزیر آموزش و پرورش در دولت وزیر دست چندم است را بشکنیم و…
تا این لحظه بیش از ۷۰ نفر پاسخ دادهاند که بین آنها نمایندگان مجلس خبرگان و شورای اسلامی، مسئولین فعلی و سابق آموزش و پرورش، فعالین تعلیم و تربیت، معلمان و مدیران مدارس از سراسر کشور هستند. بیش از ۱۰۰ گزینه با تکرار مطرح شده است که در برگیرنده بیش از ۶۵ نفر است (بجز کسانی که به شوخی گفتهاند خودم یا شما!)
در این این فهرست ۶۵ نفره، عمده پیشنهادت به افرادی برمیگردد که در سابقه خود وزرات آموزش و پرورش را دارند و در رتبه بعدی چند نفر از معاونین سابق وزارت آموزش و پرورش مطرح شدهاند. اسامی چند نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و یک روحانی بلند پایه و چند شخصیت فرهنگی، مذهبی و هنری نیز وجود دارد. نام یکی از خانمها نیز جزء گزینههای پر تکرار است.
نکته جالب توجه حضور اسامی تعدادی از فعالین تربیتی و متخصصان تعلیم و تربیتی جوان برای گزینه وزارت آموزش و پرورش است.
برخی افراد نیز شاخصهای بسیار خوبی بیان کردند که به مرور در مورد آنها صحبت می کنیم.
حالا در گام دوم ضمن اینکه سؤال دوم را به وسیله پیامک برای مخاطبین ارسال میکنیم سؤال اول را در فضای مجازی مطرح میکنیم و إنشاء با به حد کفایت رسیدن جامعه آماری نتایج کلی و افراد مطرح شده را اینجا منعکس میکنیم.
گام دوم
در گام دوم تعدادی از افراد به شاخصهایی برای وزیر آموزش و پرورش اشاره داشتند بنده جمعبندی نسبت به این شاخصها داشتم و نتیجه آن را اینجا منتشر می کنم:
وزیر آموزش و پرورش چه شاخصها و ویژگیهایی باید داشته باشد؟
برای هر مسئولیتی دو گونه شاخص وجود دارد. شاخصهایی که درخور هر مسئولیتی است و به شأن عمومی مسئولیت برمیگردد و معمولاً در هر شرایط و هر مسئولیتی طرح میگردد و شاخصهایی که با توجه به نوع و ویژگیهای مأموریت و حیطه مسئولیت جلوه میکنند.
در نظرسنجی که از تعدادی از فعالین و نخبگان تعلیم و تربیت داشتهایم شرایط و صلاحیتهایی برای وزیر آموزش و پرورش طرح شده است که در ادامه میآید:
۱-از درون وزات آموزش و پرورش باشد و شناخت خوبی از ساختار، نیروها و فرایندهای آن داشته باشد.
۲-تجربه مؤثر معلمی و مدرسهای داشته باشد.
۳-از دورن آموزش و پرورش باشد اما فراتر از آموزش و پرورش بیاندیشد و عمل کند.
۴-آشنا به مسائل تخصصی تعلیم و تربیت باشد.
۵-اعتقاد راسخ به مبانی و مفاهیم بنیادین فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی داشته باشد.
۶-متدین، تحولگرا، جوان، شجاع، فراجناحی و انقلابی و ولایی باشد.
۷-بادرایت و باتجربه و با مدیریت قوی تحولی، جهادی و انقلابی باشد.
۸-سلامت نفس، حسن سابقه، ضد رانت، فساد و باندبازی باشد.
۹-اهل تعامل، مشارکت و کار تیمی باشد.
۱۰-مورد اعتماد رهبر معظم انقلاب اسلامی و داری رابطه نزدیک و راهبردی با رئیس جمهور منتخب باشد.
۱۱-مورد توافق و اعتماد شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی باشد.
۱۲-فردی باشد که برای ۸ سال آینده پایدار باشد.
۱۳-رویکرد تفکر طراحی، سیستمی، نوآورانه و راهبردی در برنامهها و فعالیتهای قبلی او مشهود بوده باشد.
۱۴-بصیر و آگاه دارای عزت نفس و اعتماد به نفس بالا
گام سوم
چه کسی وزیر آموزش و پرورش شود؟
هفته گذشته با هدف جلب توجه اذهان به تعلیم و تربیت و تأکید به آموزش و پرورش در انتخابات آتی از تعدادی از مخاطبین خود در مورد وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش پرسیدیم.
مخاطبین ما از ستاد وزارت آموزش و پرورش تا معلمان و مدیران مدارس و برخی چهره های سیاسی و مذهبی را در بر میگرفت.
بیش از ۱۱۰ گزینه منحصر به فرد مطرح شد که ۳۲ نفر آنها بیش از یکبار معرفی شدند.
تقریباً اکثر وزرای پیشین (البته با تفاوت قابل توجه) به عنوان گزینه مجدد وزارت مطرح شدهاند. همچنین تعدادی از معاونین سابق و حاضر وزارت آ.پ نیز در این لیست هست.
طیف بعدی پاسخها مربوط به برخی از چهرههای سیاسی و فرهنگی مشهور است و در لایه بعد برخی از دانشگاهیان و حوزویان نیز حضور دارند.
تعدادی از جوانان و فعالان تربیتی و یا مدیران مدارس نیز در این لیست هستند. گزینههایی از استان و اهل سنت نیز در این لیست وجود دارد.
در پیام قبل تعدادی از شاخصهای طرح شده برای وزیر آموزش و پرورش نیز بیان شده است. مرور این لیست با این شاخصها می تواند کمک کننده باشد.
طبیعی است هر کسی این نظرسنجی را در طیف مخاطبان خود صورت دهد نتایج متفاوتی به دست خواهد آورد که ممکن است تعدادی از آنها با این لیست مشترک باشد.
اما نکتهای که بنده روی آن تمرکز دارم این است که در وهله اول باید برای وزیر آموزش و پرورش ثبات مدیریت ایجاد کرد و دوم اینکه کار وزارت آموزش با یک وزیر پیش نخواهد رفت و به یک تیم همفکر، هم نظر، هم مسیر و هم اولویت برای تحول نیاز دارد.
در تصویر ذیل نتایج این نظر سنجی را مشاهده میکنید.: